Menu Sluiten

Internationale orgelserie Der Aa-kerk

Sinds 2013 worden er op het vermaarde Arp Schnitger-orgel (1702) van de Der Aa-kerk op maandagavonden in juli concerten georganiseerd door de organist van de kerk, Peter Westerbrink. Dat bleek een schot in de roos en intussen is ‘de maandagavondserie’ voor veel orgelliefhebbers een begrip. Van oudsher is de klank van het orgel befaamd voor met name de interpretatie van muziek uit de Noord-Duitse barok en daarom komen beroemde namen als Scheidemann, Tunder, Weckman, Bruhns en Buxtehude regelmatig voorbij in de programmering. Echter, na de heringebruikname van het orgel in 2011 bleek ook, hoe mooi muziek uit later tijd vertaald kan worden naar het Schnitger-orgel, versterkt door de magische akoestiek van de Der Aa-kerk. Mooie herinneringen zijn er aan concerten met muziek van bijvoorbeeld Reger, Mendelssohn, Alain, Welmers en Ten Holt.
Dit jaar start de serie reeds op 25 juni met een concert door de stadsorganist van Leeuwarden, Theo Jellema. Verderop in de serie een drietal buitenlandse organisten dat hun opwachting maakt, naast de Deventer organiste Kirstin Gramlich, die daarmee haar debuut maakt in Groningen. De programma’s zijn hier te vinden, en op www.peterwesterbrink.nl.

Als experiment wordt dit jaar gestart met een serie lunchconcerten op zaterdagmiddag van 12.00u – 12.45u. Van 1990-1996 mochten deze inloopconcerten met een programmering voor een breed publiek zich in een warme belangstelling verheugen. Met de restauratie van het Schnitger-orgel verdwenen deze concerten. Geprobeerd wordt, deze traditie nieuw leven in te blazen. Bijzondere Locaties Groningen, de beheerder van de Der Aa-kerk, juicht het initiatief toe maar andere verhuur op korte termijn van de kerk gaat, om begrijpelijke redenen, wel voor. Belangrijk is dus om via de website van BLG of Peter Westerbrink steeds even te controleren, of het lunchconcert daadwerkelijk doorgaat.
Op 23 juni speelt de Canadese organist Christiaan Teeuwsen. Teeuwsen heeft Groninger roots en in 1990 was hij een van de eersten die, na de herplaatsing van het orgel van de Der Aa-kerk, daar een prachtige cd opnam. De toegang bedraagt 2 euro. Hartelijk welkom.
www.blgroningen.nl

X Sluiten
vrachtwagen theorie