Menu Sluiten

Het concours

Aan de IMOCG kan worden deelgenomen door professionele organisten of orgelstudenten die na 31 december 1986 zijn geboren. Voor kandidaten die zich eerder hadden aangemeld voor het afgelaste concours in 2020 geldt 1 januari 1985 als vroegste geboorte datum. Uit alle aanmeldingen selecteert een deskundige jury twaalf kandidaten, op basis van door hen ingestuurde geluidsopnames. Deze twaalf uitverkorenen worden uitgenodigd om naar Groningen te komen waar zij het met hun orgelspel een week lang tegen elkaar zullen opnemen.

Drie rondes
De IMOCG is een wedstrijd in drie rondes, waarin de deelnemers een programma zullen spelen van verplichte orgelwerken aangevuld een een paar werken naar keuze.
In de eerste ronde spelen de deelnemers op het Timpe-orgel in de Nieuwe Kerk en (een dag later) op het orgel in de Martinikerk. Er gaan zes kandidaten door naar ronde 2, de halve finale, waarin gespeeld wordt op het Edskes-orgel in de Lutherse Kerk. Dit orgel is zeer geschikt voor samenspel met barokstrijkers en -blazers. Niet alleen bevindt iedereen zich vlak bij elkaar op de orgelgalerij, maar het orgel staat in kamertoon (a’= 415 Hz.) en is in een barokke stemming gestemd. De deelnemers mogen zich in deze ronde solistisch laten horen, samen met strijkers van het Luthers Bach Ensemble. De drie beste organisten gaan door naar de finale in de Martinikerk, waar door de internationale jury uiteindelijk wordt bepaald wie zich de winnaar van het concours mag noemen.

Tijdens de IMOCG spelen de deelnemers composities van Scheidemann, Hanff, Tunder, Weckmann, Buxtehude, Purcell, Bach, Stanley, Haydn, Schumann, Brahms, Rheinberger en Bunk.

 

X Sluiten