header_imocg

Nieuwsbrief Groningen Orgelstad - 4 juli 2022

Van zondag 31 juli t/m zaterdag 6 augustus 2022 organiseert Stichting Groningen Orgelstad de tweede editie van de International Martini Organ Competition Groningen (IMOCG). Een orgelconcours met internationale allure op de historische orgels van Groningen. Deze nieuwsbrief informeert over de actualiteiten rondom Groningen Orgelstad en de IMOCG.

Het aftellen is begonnen: de IMOCG 2022 komt eraan

Het is alweer juli. En dat betekent dat het internationale orgelconcours IMOCG deze maand al gaat beginnen. Op zondag 31 juli geven Erwin Wiersinga en het kleinkoor en orkest van het Luthers Bach Ensemble het startschot voor het concours met een concert in de Martinikerk. Daarna volgt een week vol spanning en veel mooie muziek. Met drie competitierondes verspreid over vier dagen, vier prachtige concerten, twee boeiende excursies en acht masterclasses. Alles ook toegankelijk voor het publiek.

Kijk voor meer informatie en tickets op de website.

Unieke halve finale IMOCG: spelen in een ensemble

Voor de zes deelnemers aan de IMOCG die doorgaan naar de tweede ronde wacht een spannende opgave: in deze ronde, de halve finale, spelen zij ook een orgelconcert samen de strijkers van het Luthers Bach Ensemble. Ze mogen kiezen uit het Concerto in c, op.10, nr. 4 van John Stanley en het Concerto in F, Hob. XVIII: 7 van Joseph Haydn. Er wordt gespeeld op het Edskes-orgel in de Luthserse Kerk waarbij de deelnemers plaatsnemen achter de tweede speeltafel van het orgel op de orgelgalerij, temidden van het ensemble. Het levert niet alleen mooie muziek op, maar ook een prachtig schouwspel. Al met al een heel interessante ronde voor zowel de deelnemers als het publiek.
Klavier tweede speeltafel Edskes
De halve finale is in twee sessies: in de middag (16.00 uur) en in de avond (20.00 uur).
Voor tickets voor de middagsessie klik hier.
Voor tickets voor de avondsessie klik hier.

Orgel en blokfluit in de Lutherse Kerk

Leo en Heiko
Een vrolijk fluitenfeest met dit IMOCG-concert in de Lutherse Kerk: op dinsdag 2 augustus spelen organist Leo van Doeselaar en blokfluitist Heiko ter Schegget hier samen met het Luthers Bach Ensemble. Op het programma staat o.a. het Concerto in Bes, op.4, nr.6 van G.F. Händel. Dit bekende orgelconcert, dat ook wel met harpsolo wordt gespeeld, wordt uitgevoerd met twee blokfluiten in plaats van hobo's. Het is daardoor een heel intiem werk, perfect geschikt om uit te voeren met het Edskes-orgel dat zo goed past in een muziekensemble. Verder klinkt o.a. Triosonate 5 van Bach voor orgel, deze keer met de bovenstem op blokfluit en alleen de onderstemmen op orgel. Een aanrader!
Aanvang concert 20.00 uur. Klik hier voor meer informatie en tickets.
1e prijs aangeboden door het Prins Claus Conservatorium

Naast eeuwige roem ook mooie prijzen

Er zijn allerlei redenen om aan de Martini Organ Competition te willen meedoen. Naast de eeuwige roem staat natuurlijk de kans om te spelen op de historische orgels van Groningen op 1 en ook de unieke invulling van de halve finale is aantrekkelijk. En dan zijn er nog de mooie prijzen. Voor alle drie de finalisten is er een prijs:
de winnaar van de 1e prijs krijgt 5.000 euro. Deze prijs wordt aangeboden door het Prins Claus Conservatorium. Daarnaast krijgt hij of zij een uitnodiging om in 2023 concerten te spelen in de Martinikerk Groningen en in Haarlem en Nijmegen.
De winnaar van de 2e prijs wint 3.000 euro. Deze prijs wordt aangeboden door de Erven A. de Jager. Daarnaast krijgt hij of zij een uitnodiging om in 2023 concerten te spelen in Leeuwarden, Rotterdam en Roden.
En tot slot de winnaar van de 3e prijs: deze wint 2.000 euro, een prijs die wordt aangeboden door Otto Wassenaar Ingenieurs.
Schermafbeelding 2022-07-04 om 12.49.03
22

Bijwonen IMOCG-masterclasses

In de IMOCG-week worden er acht masterclasses gegeven. De aanwijzingen van de docent zijn in de kerk ook te volgen, want er wordt gebruik gemaakt van een headset. Heel interessant om te horen wat de deelnemers doen met de tips van de docent! Tickets zijn 5 euro, voor meer informatie, klik hier.
Inschrijven voor deelname aan de masterclasses kan ook nog steeds. Het inschrijfformulier is te vinden op de website.

Internationale Orgelserie Der Aa-kerk

Naast de alle hectiek rondom de IMOCG gebeurt er nog meer in Groningen Orgelstad. Zo klinkt er de komende weken ook veel mooie orgelmuziek in de Der Aa-kerk. Een overzicht van de concerten die daar nog op stapel staan:
JS_G_Aa_001-scaled
4 juli - Anna Scholl, orgeldocent aan de Hochschule für Musik und Theater in Hamburg, bespeler van de historische orgels in Altenbruch en Lüdingworth.
11 juli - Gerhard Löffler, cantor en organist aan de St. Jacobikirche in Hamburg.
18 juli - Christiaan Teeuwsen, Professor of Music (Organ and Choral department) aan de Redeemer University in Ancaster, Ontario, Canada.
25 juli - Martin Rost, organist van het beroemde gereconstrueerde Stellwagen-orgel (1659) in de St. Marienkirche in Stralsund, Duitsland.

Aanvang concerten 20.00 uur. Tickets verkrijgbaar aan de kassa.

Geef uw steun aan Groningen Orgelstad

Wilt u een donatie doen aan de Stichting Groningen Orgelstad, dat kan heel eenvoudig via deze link.
Donatie
Footer Nieuwsbrief IMOGC 2022-B
logo_groningen-orgelstad-3
Deze nieuwsbrief wordt verstuurd namens Stichting Groningen Orgelstad.
Stichting Groningen Orgelstad organiseert het Schnitgerfestival en de International Martini Organ Competition Groningen.
Email Marketing Powered by MailPoet