header SF

Nieuwsbrief Groningen Orgelstad - 7 oktober 2021

Van donderdag 14 t/m zondag 17 oktober organiseert Groningen Orgelstad voor de achtste keer het Schnitgerfestival, met ook deze keer weer een groot aantal mooie, meeslepende en soms onverwachte muzikale voorstellingen rond het stad-Groninger orgel.
Orgel Nieuwe Kerk

Nog 7 dagen tot het Schnitgerfestival!

Het aftellen is begonnen: volgende week donderdag 14 oktober opent Burgemeester Schuiling het Schnitgerfestival 2021, om 20.00 uur in de Martinikerk. Daarna zal het Gesualdo Consort het openingsconcert verzorgen met een programma rond Sweelinck, de componist van wie we in 2021 het 400e sterfjaar herdenken. MatthiasHavinga speelt op het orgel.

Kijk voor het volledige programma en tickets op de website.

Aart Bergwerff speelt Tango! Piazzolla in de Nieuwe Kerk

Theater, film, circus en hiphop: het zijn allemaal podiumkunsten die heel goed te combineren zijn met orgelmuziek. Dat heeft het Schnitgerfestival in het verleden al bewezen. Deze achtste editie voegen we er een genre aan toe: de tango! Hoe klinkt die prachtige Zuid-Amerikaanse muziek op het Timpe-orgel? Nou fantastisch, kunnen we alvast verklappen. Tango! Piazzolla is een eerbetoon aan Astor Piazzolla van wie we in 2021 het 100e geboortejaar herdenken.
Aart Bergwerff speelt tangocomposities van Piazzolla, maar ook van andere componisten zoals Sixten en Stravinsky. En ja, het bekende Adios Nonino klinkt ook! In een versie voor orgel en bandoneon (gespeeld door Santiago Cimadevilla). Het internationaal succesvolle tangodanskoppel Lorena & Jory maakt deze voorstelling compleet met hun elegant sensuele dans.

Tango! Piazzolla: vrijdag 15 oktober, 20.00 uur, in de Nieuwe Kerk.
Tickets via deze link.
Aart Bergwerff, fotograaf Emil Matveev
Lorena en Jory
Santiago Cimadevilla

Dubbelconcert in de Aa-kerk

Voor de echte orgelliefhebber is dit concert een 'must': het Dubbelconcert met Bernard Winsemius en Jürgen Essl op het Schnitgerorgel in de Aa-kerk. Met het thema Grootse meerstemmigheid duiken beide heren in de orgelliteratuur van de 16e en 17e eeuw en spelen ondermeer orgelbewerkingen van vocale composities, naast oorspronkelijke werken van o.a. Bach, Sweelinck en Praetorius, en eigen composities.

Dubbelconcert, zaterdag 16 oktober, 20.00 uur, Aa-Kerk
Tickets via deze link
Orgel Aa-kerk

Stedelijke Cantatedienst met drie koren

Cantatedienst in de Martinikerk
De traditionele cantate-dienst op de zondag-ochtend, deze keer in de Martinikerk, is in tegenstelling tot de andere evenementen van het Schnitgerfestival toegankelijk zónder het vertoon van een coronatoegangsbewijs. Er is plaats voor 575
mensen. Aan deze bijzondere dienst werken maar liefst drie koren mee: het Cantate Consort, Sonus Vita en het Agricola Consort. Ook met 8 solisten en een instrumentaal ensemble. Onder leiding van Jelte Hulzebos klinken er verschillende werken van Michael Praetorius.

Cantatedienst, zondag 17 oktober, 10.00 uur (deuren open om 9.30 uur).

Er is ook een livestream, gratis te volgen via www.kerkdienstgemist.nl en dan intikken: Martinikerk Groningen.

Geef uw steun aan Groningen Orgelstad

Wilt u een donatie doen aan de Stichting Groningen Orgelstad, dat kan ook nog steeds, en heel eenvoudig via deze link.
Footer Nieuwsbrief SF21-2
logo_groningen-orgelstad-3
Deze nieuwsbrief wordt verstuurd namens Stichting Groningen Orgelstad.
Stichting Groningen Orgelstad organiseert het Schnitger Festival en de International Martini Organ Competition Groningen.
Email Marketing Powered by MailPoet