header-nb-orgelstad

Nieuwsbrief Groningen Orgelstad - 23 december 2021

kerstslinger
Stichting Groningen Orgelstad heeft tot doel de pracht en kwaliteit van de historische orgels in de stad Groningen in stand te houden en de bekendheid ervan te vergroten. Deze nieuwsbrief informeert orgelliefhebbers over actuele activiteiten van de stichting en brengt daarnaast interessant nieuws over orgels en concerten.
Cantatedienst 17 okt 2021

Schnitgerfestival 2021: een muzikaal en artistiek succes

2021 was wederom een raar jaar met helaas veel evenementen die niet door konden gaan door de situatie rondom corona. Achteraf gezien lijkt het een wonder, maar in de luwte van de besmettingsgolven kon van 14 t/m 17 oktober toch het Schnitgerfestival plaatsvinden. En wat een mooie herinneringen heeft ons dat opgeleverd!
Deze achtste editie presenteerde in vier dagen tijd dertien evenementen rondom het thema Grootse Meerstemmigheid. We hebben met z'n allen kunnen genieten van mooie, verrassende en emotionerende muziek van het Gesualdo Consort in het openingsconcert, van toporganisten zoals J├╝rgen Essl en Bernard Winsemius, van crossover concerten zoals 'Tango! Piazzolla' dat het publiek betoverde met de combinatie van orgel, bandoneon en tangodans, en niet te vergeten van het slotconcert met het fabelachtige ensemble Stile Antico.

Op naar de negende editie van het Schnitgerfestival, die gepland staat voor 19 t/m 22 oktober 2023!
Gesualdo_Martinikerk_JPruim_120dpi-16
Voor een uitgebreidere terugblik op het Schnitgerfestival 2021 (met verslag, foto's en filmmateriaal), is er nu de archiefpagina van de website. In het nieuwe jaar wordt deze pagina uitgebreid met fotoverslagen van alle voorgaande edities van het festival.
IMOCG

Vooruitkijken naar orgelconcours IMOC Groningen 2022

In 2022 vindt de tweede editie plaats van de International Martini Organ Competition Groningen (IMOCG). De inschrijving is geopend t/m 15 maart 2022 voor organisten tot 35 jaar. Uit de aanmeldingen worden 12 deelnemers geselecteerd die naar Groningen mogen komen voor het concours op de historische orgels van deze stad.
Een internationale jury bepaalt in drie rondes wie de winnaar is. Het wordt een prachtige week met masterclasses op het hoogste niveau, concerten en excursies. En natuurlijk de verschillende competitieonderdelen.
De IMOCG is van 31 juli t/m 6 augustus. Kijk hier voor meer informatie.
Logo IMOCG
International Online Organ Festival (IOOF)

Wereld orgelfestival - 18 april t/m 1 mei 2022

De situatie rond corona blijkt ook een inspiratiebron voor allerlei leuke, interessante en vernieuwende initiatieven. Bijvoorbeeld het online Wereld Orgelfestival IOOF.
Flyer Online Organ Festival
Het IOOF biedt twee mooie weken met meer dan 25 exclusieve videobijdragen vanaf 's werelds grootste orgelpodia, ontmoetingen met grote en bekende organisten, webinars, masterclasses, online symposia over alles wat met het orgel te maken heeft - allemaal digitaal toegankelijk voor muziekliefhebbers over de hele wereld.
De eerste editie van IOOF vindt plaats van 18 april t/m 1 mei 2022; tickets zijn verkrijgbaar vanaf februari.

Voor meer informatie, kijk op de Duitse website www.io-of.org of op de IOOF Facebookpagina.

Bestuurswisseling

Per 1 januari 2022 zal Marijke Bootsma het voorzitterschap van Stichting Groningen Orgelstad overdragen aan Lambert de Bont. Zij heeft deze functie maar liefst acht jaar vervuld, vanaf het allereerste begin van de stichting.
In 2013 organiseerde zij met een groep enthousiaste orgelliefhebbers het eerste Schnitgerfestival. Het was een groot succes en er werd besloten om er een jaarlijks terugkerend evenement van te maken.
Marijke werd voorzitter van de Stichting Groningen Orgelstad die van af dat moment de organisatie op zich nam en daarbij ook de missie om "aan zoveel mogelijk mensen van alle leeftijden het enthousiasme over de rijke orgelcollectie in de stad Groningen op gepassioneerde wijze over te dragen". Dat is gelukt, want het festival is inmiddels uitgegroeid tot een internationaal succesvol orgelfeest, waar alle grote organisten en musici graag hun medewerking aan verlenen.

We willen Marijke hartelijk danken voor al haar werk voor het Groninger orgel!

Schnitgerfestival2021-3

Fijne Kerstdagen

en een gelukkig, gezond en orgelrijk 2022!

namens het bestuur van Groningen Orgelstad
Kerstboom Martinikerk

Geef uw steun aan Groningen Orgelstad

Wilt u een donatie doen aan de Stichting Groningen Orgelstad, dat kan ook nog steeds, en heel eenvoudig via deze link.
logo_groningen-orgelstad-3
Deze nieuwsbrief wordt verstuurd namens Stichting Groningen Orgelstad.
Stichting Groningen Orgelstad organiseert het Schnitger Festival en de International Martini Organ Competition Groningen.
Email Marketing Powered by MailPoet