Laden Evenementen

« Alle concerten

  • Dit event is voorbij.

Koningsnacht bij kaarslicht

26 april 2018om 21:30 - 22:30

€10,

Op 26 april geven countertenor Robert Kuizenga en organist van de Lutherse kerk Tymen Jan Bronda een Koningsnachtrecital ‘bij kaarslicht’. Op het programma werken van de grote Johann Sebastian Bach met o.m. zijn cantate Vernügte Ruh BWV 170. Daarnaast laten beiden delen uit Bachs alt solocantates horen. Verder staan op het programma bekende aria’s van Handel en Purcell. De organist omlijst het programma met bekende en Bachwerken.

De avond heeft een intiem karakter: er worden zitplaatsen rondom het nieuwe orgel geplaatst voor een unieke beleving in ‘huiskamersetting’. Zoals dat alleen mogelijk is bij het nieuwe barok-orgel in de Haddingestraat. Na afloop krijgt u van de Vrienden van een glas wijn aangeboden.

Welkom op Koningsnacht in de Haddingestraat!

CV Robert Kuizenga
CV Tymen Jan Bronda

Gegevens

Datum:
26 april 2018
Tijd:
21:30 - 22:30
Kosten:
€10,
Evenement Categorie:

Locatie

Lutherse Kerk
Haddingestraat 23
Groningen, 9711 KC
+ Google Maps

Robert Kuizenga

Robert Kuizenga (1984) is begonnen als jongenssopraan bij het Roderjongenskoor o.l.v. Bouwe Dijkstra. Als hoofdsolist van het Roderjongenskoor mocht hij o.a. de “Angel” partij uit het oratorium Jephta (Handel) voor zijn rekening nemen o.l.v. Paul Mc Creesh. Na zijn stembreuk heeft Robert als countertenor les gehad van Jan Zwerver en van Eugenie Ditewig op het conservatorium van Utrecht. De afgelopen jaren heeft Robert lessen gevolgd bij Pierre Mak en Michael Chance. Op dit moment wordt hij gecoacht door Maarten Engeltjes.

Als solist trad hij veelvuldig op in uitvoeringen van oratoria, passies en cantates. Hierbij heeft hij mogen zingen onder leiding van o.a. Ton Koopman, Jos van Veldhoven en Peter Dijkstra. Onlangs won Robert de jury- en publieksprijs bij het concours “In de ban van de Hohe Messe” waardoor hij o.a. masterclasses volgde bij Johannette Zomer. Verder was hij als solist te zien in de rol van “Generaal”  in het programma Machtige Muziek in het Concertgebouw met het Nederlands Philharmonisch orkest. Hiernaast is hij nog regelmatig actief als koorzanger. Robert maakte 15 jaar deel uit van de kernbezetting van Vocaal ensemble The Gents en zong bij verschillende professionele ensembles.

https://www.robertkuizenga.com

Tymen Jan Bronda


Tymen Jan Bronda kreeg zijn eerste orgelles toen hij zeven jaar was. Na een aantal jaren les te hebben gehad van Piet Wiersma ging hij studeren aan het conservatorium Groningen bij Johan Beeftink en Theo Jellema. Aan het conservatorium van Zwolle behaalde hij zijn diploma kerkmuziek. In 2009 werd zijn orgelstudie bij Reitze Smits aan de Hogeschool voor de kunsten Utrecht voltooid met de titel Master of Music na recitals in de Joriskerk te Amersfoort en in de O.L.V.-basiliek te Zwolle. Tymen Jan was in september 2011 tien jaar cantor-organist van de Lutherse Gemeente te Groningen. Het afgelopen decennium nam hij in deze kerk het initiatief voor de serie ‘Orgel Anders’. Daarnaast speelt hij een belangrijke rol bij de Bachcantates die er ten gehore worden gebracht. Als docent kerkmuziek is hij verbonden aan de opleiding kerkmuziek Noord-Nederland, die onder auspiciën van het Bureau Kerkmuziek van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) plaatsvindt. In 2006 richtte Tymen Jan het Luthers Bach Ensemble op, dat gespecialiseerd is in de barokke uitvoeringspraktijk. Met het LBE voerde hij naast diverse Bachcantates alle Lutherse Missen van Bach uit en december 2016 dirigeerde hij de Hohe Messe van Bach. Als dirigent is hij verder verbonden aan kamerkoor Tiraña uit Groningen.


Diverse CD's en DVD's kwamen van zijn hand. Onlangs is de nieuwe CD 'Renaissance' opgenomen op het nieuwe barok-orgel van de genoemde Lutherse kerk. In 2012 nam Tymen Jan het initiatief tot reconstructie van dit voormalige Schnitgerorgel (1699-1797). Op 31 oktober 2017 werd het passend ingewijd door het Luthers Bach Ensemble onder leiding van Ton Koopman. Door aan te sluiten bij de recent herleefde interesse in het gebruik van het kerkorgel als centraal continuo-instrument bij (Bach)cantates, gaat de stad Groningen opnieuw een toonaangevende rol spelen in de oude muziekwereld.

www.tymenjanbronda.nl