Laden Evenementen

« Alle concerten

Jelte Hulzebos

23 juni om 15:00

€10,

Op zondag 23 juni bespeelt Jelte Hulzebos het prachtige Timpe-orgel in de Nieuwe Kerk van Groningen

Programma

Johann Christian Kittel (1732–1809) Preludio in a-Moll pro organo pleno                   

 

Kittel werd geboren te Erfurt en was hier als organist werkzaam, onder meer in de Predigerkircher. Hij was een leerling van J.S. Bach. Zijn muziek toont verwantschap met de stijl van Haydn en Mozart. Hij was dan ook een groot liefhebber van beide componisten.

 

≈≈≈

 

Johann Ludwig Krebs (1713–1780)

 

Jesu der du meine Seele

Herzlich lieb hab’ich dich o Herr            

 

Krebs was bevriend met J.S. Bach, was Bachs noten-kopiist en diens leerling. Uit de biografie van Spitta over Bach valt te concluderen dat Krebs diens beste leerling was. In Jesu der du meine Seele gebruik ik de hobo van het rugwerk voor de cantus firmus, in Herzlich lieb klinkt de quintfluit 3’ van het hoofdwerk. Dit register is bij de restauratie in ere hersteld.

 

≈≈≈

 

Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809–1847) Thema mit Variationen (1844)                

 

Een eenvoudig thema wordt gevarieerd in een vloeiend cantabile. Hierbij gebruik ik de grondstemmen op de verschillende klavieren, al dan niet aan elkaar gekoppeld.

 

 

Felix Mendelssohn-Bartholdy Präludium und Fuge in c-Moll op. 37, 1              

 

Mendelssohn schreef een aantal preludia en fuga’s in een stijl die sterk is beïnvloed door J.S. Bach. Hij stak in deze werken zijn liefde voor J.S. dan ook niet onder stoelen of banken. Het preludium en de fuga zijn in een barokke stijl geschreven, maar eveneens in een romantisch negentiende-eeuws klankidioom, waarin de Mendelssohn van Lieder ohne Worte herkenbaar is.

 

≈≈≈

 

Philippus Pool (1709–1795) Sonate 4 in G majeur                                   

Allegro

Andante

Menuet I – Menuet II

Gigue

 

Pool was organist in Leiden,  maar is geboren in Duitsland als Pohl. De sonate is een kleine suite, geschreven in een heerlijk luchtige, galante stijl, waarbij de fluiten van het bovenwerk worden gebruikt. In de Gigue hoort u de tongwerken van het hoofd- en rugwerk.

 

≈≈≈

 

Paul Hindemith (1895–1963) Sonate no. 3     

Über alte Volkslieder:

1. Ach Gott, wem soll ich’s klagen

2. Wach auf, mein Hort

3. So wunsch ich ihr

 

Vanwege het opkomend nazisme vertrok Hindemith naar Zwitserland en vestigde zich uiteindelijk in Amerika. Hij liet een groot oeuvre na met o.a. symfonische werken, kamermuziek, balletten, piano- en orgelwerken. Hij ontwikkelde een geheel eigen stijl van componeren met een bijzondere melodievoering en dito gebruik van de harmonieën. Deze karakteristieken zijn ook in deze sonate waar te nemen. Het werk stamt uit 1940 en ademt in de eerste twee delen een melancholieke sfeer (wellicht een gevoel van heimwee?) Het laatste deel is zeer energiek, de melodie ligt in het pedaal (trompet 4’) en op het klavier klinken onder meer de fluiten 8’, 4’, 2’en 1’. Dat tintelt lekker!

 

≈≈≈

 

Hendrik Andriessen (1892–1981) Sonata da Chiesa                                                          

Tema con variationi e finale

 

In zijn hoedanigheid van organist van de Sint-Jozef in Haarlem en later van de Sint-Catharinakathedraal in Utrecht, schreef Andriessen een aantal orgelwerken. Alle werken zijn geschreven in een Frans, laatromantisch klankidioom (à la César Franck), gemengd met een gematigd moderne stijl. Dat geldt ook voor de Sonate da Chiesa uit 1926. Ondanks dat het orgeltype dat Andriessen bespeelde verschilt van het Timpe-orgel, leent het werk zich zonder meer voor een uitvoering op dit negentiende-eeuwse orgel. In de verschillende variaties worden wisselende klankkleuren gedemonstreerd, uitmondend in een virtuoze finale waar (bijna) alle registers worden geopend.

≈≈≈

 

Jelte Hulzebos
Jelte Hulzebos studeerde orgel en klavecimbel aan het conservatorium te Groningen bij Wim van Beek en Jacques Ogg. Hij behaalde voor orgel het Einddiploma Solospel ‘Cum Laude’ en zijn klavecimbelstudie sloot hij af met het behalen van het diploma Uitvoerend Musicus. Hij verwierf  het diploma Bachelor of Music voor orkestdirectie aan de Hogeschool voor de Kunsten Constantijn Huygens en het diploma Voortgezette studie orkestdirectie aan de Messiaenacademie, beide bij Tilo Lehmann. Als cantor-organist van de Nieuwe Kerk te Groningen is hij de vaste bespeler van het Timpe-orgel uit 1831 en geeft hij leiding aan de Cantorij van de Nieuwe Kerk.

Sinds 1991 speelt hij een belangrijke rol in de organisatie en uitvoering van de maandelijkse cantatediensten in deze kerk. Daar voerde hij talrijke werken uit de zeventiende en achttiende eeuw uit, waaronder Bach’s Hohe Messe, de Johannes-Passion en het Weihnachtsoratorium.

Jelte Hulzebos is dirigent van het Cantate Consort en het Gronings Kamerkoor. Naast zijn concerterende activiteiten als organist, klavecinist en dirigent doceert hij in dezelfde vakgebieden.

Orgelopnamen verschenen op zijn eigen cd label Cambiata Records waaronder de veel geprezen cd, Scheidemann, Sweelinck, Tunder en Bach in de Martinikerk te Groningen.

www.jeltehulzebos.com

Gegevens

Datum:
23 juni
Tijd:
15:00
Kosten:
€10,
Evenement Categorie:

Locatie

Nieuwe Kerk
Nieuwe Kerkhof 1
Groningen, 9712 PT Nederland
+ Google Maps