Laden Evenementen

« Alle concerten

  • Dit event is voorbij.

Bach in de Martinikerk

24 november 2018om 20:00

€10,00

Bach-orgelconcert Leo van Doeselaar in de Martinikerk

 Erwin Wiersinga en Leo van Doeselaar hebben het plan opgevat om alle orgelwerken van Johann Sebastian Bach uit te voeren op het monumentale orgel in de Martinikerk. Het thema van dit concert in de serie is ‘Ontluikend

Dat slaat op het ontluikende talent van de jonge Bach, met drie muziekstukken die hij als puber van een jaar of 14 jaar schreef. Anderzijds slaat ‘Ontluikend’ ook op Advent, waaraan aandacht wordt geschonken met enkele koraalbewerkingen, waaronder  twee orgelbewerkingen van “Meine Seele erhebt den Herren”; het Duitse Magnificat. Als grote orgelwerken komen het zeer virtuoze Concerto in C van Vivaldi in de orgelbewerking van Johann Sebastian Bach én de beroemde Dorische Toccata en Fuga aan bod. Een indrukwekkend programma waar muziekliefhebbers van zullen genieten.

Het monumentale orgel in de Groningse Martinikerk is bij uitstek geschikt om muziek van Bach op te laten klinken. Leo van Doeselaar heeft zich meermaals laten ontvallen dat het  Groningse orgel zijn favoriete Nederlandse barokorgel is.

Leo van Doeselaar is een veelzijdig musicus, die als organist, pianist en fortepianist een eeuwen omvattend repertoire bestrijkt. Hij heeft als organist een internationale concertpraktijk opgebouwd, heeft als orgeldocent een ‘Professur’ aan de Universität der Künste in Berlijn, is titulair organist van het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam en vaste organist van de Nederlandse Bachvereniging. Als jurylid, docent of concertgever is hij regelmatig te gast bij internationale orgelfestivals. Tevens is Leo van Doeselaar een veelgevraagd pianist. Hij vormt al meer dan dertig jaar een pianoduo met Wyneke Jordans, speelt veel kamermuziek en treedt veelvuldig op als liedbegeleider.

Dit concert maakt deel uit van de serie ‘Bach integraal in de Martinikerk’ waarbij de beide titulair organisten van de Martinikerk – Erwin Wiersinga en Leo van Doeselaar – alle orgelwerken van Bach uitvoeren in de Martinikerk. Een jarenlang project. Het concert begint om 20.00 uur.

Voor aanvang van dit orgelconcert is er een bijpassend carillonconcert op de Martinitoren door de stadsbeiaardier Auke de Boer. Voor meer informatie over dit concert, klik hier. Een prima luisterplek is op het Martinikerkhof bij het Prinsenhof.

Na afloop van het concert is er een gratis glaasje wijn om nog even na te genieten en na te praten. De entree bedraagt 10 euro.

Gegevens

Datum:
24 november 2018
Tijd:
20:00
Kosten:
€10,00
Evenement Categorie:

Locatie

Martinikerk
Martinikerkhof 3,
Groningen, Groningen 9712 JG
+ Google Maps